Wat is Shiatsu?

Shiatsu is van oorsprong een Oosterse therapie- en massagevorm. Shi-atsu betekent letterlijk vinger-druk. Shiatsu wordt ook wel drukpuntmassage genoemd.

Door hand- en vingerdruk op de huid toe te passen, worden blokkades in de energiestroom opgeheven, en het zelfgenezend vermogen van de persoon gestimuleerd. Shiatsu is een holistische therapie die de mens in zijn geheel behandelt. Dus zowel lichaam als geest. Fysiek, mentaal, emotioneel als sociaal. Al deze aspecten tellen mee bij ons gevoel van welzijn en wanneer deze in balans zijn, vergroten ze onze levenskwaliteit.

Shiatsu-therapie is een manier om "de weg vrij te maken", blokkades op te lossen of te voorkomen. In principe kan Shiatsu bij allerlei gezondheidsklachten worden toegepast waarbij het energie-evenwicht verstoord is.
Het evenwicht wordt door Shiatsu hersteld door druk uit te oefenen op bepaalde energiepunten op het lichaam. Deze liggen op onzichtbare lijnen over het gehele lichaam, ook wel meridianen genoemd. Op de meridanenbanen verplaatst zich de levensenergie, Qi genaamd. Met het uitoefenen van drukpuntmassage kunnen de energiestoornissen (blokkades) weer in evenwicht worden gebracht. Shiatsu versterkt het afweersysteem van het lichaam waardoor de algehele gezondheid verbeterd wordt. Hierdoor gaat men zich zowel in lichamelijk als emotioneel opzicht weer beter en sterker voelen.

Klachten ontstaan door zowel externe (koude, vochtigheid) als interne factoren. Interne factoren zijn alle problemen die je kunt krijgen door te sterke emoties, zoals bijvoorbeeld stress, woede, spanning en verdriet. Dit verstoort het evenwicht en daarmee de energie in het lichaam.

De effecten van Shiatsu zijn divers: het verzacht en verlicht pijn. Ook heeft Shiatsu een herstellend vermogen, gericht op het in balans brengen van de energie. Shiatsu bevordert vooral het zelfhelend vermogen van het lichaam. Ook kan Shiatsu preventief werken. Door herstel van de energiebalans kunnen klachten voorkomen worden. Door regelmatig een Shiatsubehandeling te ondergaan worden verstoringen vroegtijdig gesignaleerd en verholpen. Shiatsu helpt een mens gezond en in balans te blijven.